Αρχική » Χωρίς κατηγορία » ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ή ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ή ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ποιος τελικά αποφασίζει τι είδους εκπαίδευση θα ακολουθήσουν οι μαθητές; Επαγγελματική ή Γενική;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα το 20% των μαθητών/τριών ακολουθεί Τεχνική Εκπαίδευση και το 80% περίπου Γενική και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο υπήρξε και επιπλέον μείωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά είναι αντίστροφα με το 80% των μαθητών να ακολουθεί Τεχνική εκπαίδευση και το 20% Γενική. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η τεχνική-Επαγγελματική εκπαίδευση δεν υποστηρίζεται στο βαθμό που θα έπρεπε μέσω των πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας. Οι λόγοι αφορούν στο υψηλότερο κόστος λειτουργίας των επαγγελματικών σχολείων επειδή αυτά απαιτούν εργαστηριακό εξοπλισμό, αναλώσιμα είδη, αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού κ.α. έναντι των γενικών σχολείων. Από την άλλη πλευρά έρχεται να προστεθεί και η νοοτροπία των Ελλήνων που θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν γιατροί και δικηγόροι ανεξάρτητα αν είναι κατάλληλα γι? αυτά τα επαγγέλματα ή αν θα έχουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Πολλές φορές λανθασμένα γονείς και εκπαιδευτικοί, ετικετοποιούμε τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς». Οι καλοί θα ακολουθήσουν γενική εκπαίδευση και οι κακοί θα ακολουθήσουν επαγγελματική. Η ορθή προσέγγιση του θέματος είναι ότι η στόχευση των σχολείων και των μαθητών είναι τελείως διαφορετική και δεν πρέπει να συγκρίνονται γιατί είναι ανόμοια πράγματα. Ο/η μαθητής/τρια του γενικού σχολείου στοχεύει σε άλλου τύπου σπουδών και επαγγελμάτων μέσω της εισαγωγής σε κάποιο ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ο/η μαθητής/τρια του ΕΠΑΛ στοχεύει στην απόκτηση θεωρητικών και τεχνικών-επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τον καταστήσει ικανό να ασκήσει κάποιο επάγγελμα μετά το λύκειο και θα του επιτρέψει την είσοδο στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση/ στρατιωτικές σχολές. Κατά συνέπεια κάποιος/α που επιθυμεί να γίνει πχ. νομικός δεν θα ακολουθήσει τεχνική εκπαίδευση όπως επίσης και κάποιος/α που επιθυμεί να γίνει πχ. ψυκτικός δεν θα ακολουθήσει τη γενική εκπαίδευση. Σε διαφορετική περίπτωση και τα δύο παραδείγματα έχουν κάνει λάθος επιλογή.

Σε ότι αφορά τη μαθησιακή ικανότητα και αντίληψη των μαθητών αναφέρω τον ψυχολόγο Vigotsky ο οποίος κατέταξε την ευφυΐα σε διάφορα πεδία όπως πχ. κινητικό (ο μαθητής/α τα καταφέρνει καλά στα αθλήματα), αναγνώρισης τοπίου (ο μαθητής/α τα καταφέρνει στο σχέδιο), θεωρητική (ο μαθητής καταφέρνει να αποστηθίζει θεωρητικές γνώσεις), μαθηματική αντίληψη κ.α

Με βάση τα παραπάνω η επιλογή του σχολείου που θα ακολουθήσουν οι μαθητές κυρίως της τάξης γυμνασίου θα πρέπει να βασίζεται αφενός μεν στην αυτό-αξιολόγηση από την οποία θα προκύψουν, τα ενδιαφέροντα των ιδίων, οι κλίσεις, οι έμφυτες και επίκτητες δεξιότητες που διαθέτουν και αφετέρου δε στην πλήρη ενημέρωση-πληροφόρηση για τις διεξόδους και τις προοπτικές που προσφέρουν οι δύο τύποι σχολείων. Σε καμία περίπτωση οι επιλογές των μαθητών δεν θα πρέπει να υπαγορεύονται από τα επαγγελματικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών και των δύο τύπων σχολείων ή άλλων παραγόντων.

 

Νικόλαος Σταφύλης

Εκπαιδευτικός


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *