Αρχική » Μεταξοχώρι

Ιστορικό

Μεταξοχώρι

 

metaxochori10Το Μεταξοχώρι (παλαιότερη ονομασία Ρέτσιανη ή Μελίσσι) είναι πολύ κοντά στην Αγιά Λάρισας (μόλις 1.5 χλμ) και είναι ένας  παραδοσιακός οικισμός , γνωστός για την παραγωγή μεταξιού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα.metaxochori3 Στο χωριό ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα χωρίζει το χωριό σε δυο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Οι κάτοικοί του φτάνουν τα 1000 άτομα και ασχολούνται με καλλιέργειες κυρίως μήλων και κερασιών. Το χωριό χαρακτηρίζεται από το πράσινο και την πλούσια βλάστηση, ενώ διάσπαρτα βρίσκονται παλιά αρχοντικά.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 (σύμφωνα με σχετική σημείωση σε εκκλησιαστικό βιβλίο του χωριού) και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».

Στην  άκρη του οικισμού υψώνεται   το παλιό παρθεναγωγείο που έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο.Στο Μεταξοχώρι επίσης, στεγάζεται και το Γενικό Αρχείο του Κράτους (Γ.Α.Κ) – Τοπικό Αρχείο Αγιάς.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως μέσα στο Μεταξοχώρι και γύρω του υπάρχουν 12 βυζαντινές εκκλησίες. metaxochori7Ξεχωρίζει ο Αγιος Νικόλαος με τον ασημένιο τρούλο και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, η Αγία Παρασκευή και το παλιό μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου, κτισμένο τον 18ο αιώνα με ξυλόγλυπτο τέμπλο: αξίζει να το δείτε γιατί τα κελιά του χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή κουκουλιών μεταξοσκώληκα από τους Φαβρ και την οικογένεια Τζήμερου. υδραγωγειοΑξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι και η Μονή του Αγ. Ευσταθίου του 18ου αι., όπου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πύλινους υδροσωλήνες στην μόνή απο την πηγή Παπά Αλεβίζη.

Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το Μεταξοχώρι, όταν λαμβάνουν μέρος πανηγυρικές εκδηλώσεις υπό το άκουσμα δημοτικών τραγουδιών που πραγματοποιούνται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία και διαρκούν δύο μέρες. Στις αρχές Ιουνίου διεξάγεται γιορτή κερασιού με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.

 metaxochori8      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Μεταξοχώρι, χάρη στην γραφικότητα του, το ωραίο του κλίμα, την ιστορία του και τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του, έχει γίνει πόλος έλξης πολλών ανθρώπων της διανόησης και του καλλιτεχνικού κόσμου. Έτσι, έγινε σιγά-σιγά μια πνευματική και καλλιτεχνική εστία και γι?αυτό αποκαλείται ως «χωριό των καλλιτεχνών»  . Ένας απο τους “αποίκους” στο Μεταξοχώρι, ήταν ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ο γνωστός Μποστ. Γνώρισε την περιοχή και αγόρασε ένα παλιό αρχοντικό που το μετετρεψε σε ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης. Ακόμη, επώνυμοι συγγραφείς, οι Πέτρος Αμπατζόγλου, Παντελής Καλιότσος και Αννα Δεϊμέζη, καθώς και ο Τζιμ και η Κάτια Αντωνοπούλου – Ουίλσον αγόρασαν παλιά σπίτια και τους έδωσαν το χρώμα που τους άρμοζε.

Επιπλέον, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, μουσικοί, ποιητές, η Άννα Βαγενά και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Αλίκη Γεωργούλη, ο Νίκος Ζακυνθινός, ο ποιητής Γιάννης Κοντός και ο μουσικός Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχουν αγοράσει σπίτια σε αυτό το όμορφο γραφικό χωριό, το Μεταξοχώρι. Αξίζει λοιπόν  να το επισκεφτεί ο κάθε ένας και να γνωρίσει τις ομορφιές του από κοντά!…