Αρχική » Μεγαλόβρυσο

Ιστορικό

Μεγαλόβρυσο

     Στα 600μ, σε πλάτωμα του Κισσάβου βρίσκεται το Μεγαλόβρυσο (Νιβόλιανη= ουράνια πόλη). Χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός οικισμός, ακόμη και τα σπίτια του χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους. Χτισμένο πάνω σε δυο λοφοσειρές στις πλαγιές της Όσσας, 7χλμ από την Αγιά και 43χλμ από την Λάρισα.

megalovrisoΟι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Η βρύση “Μεσοχώρι” κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή “Μεγάλη Βρύση” που το υδρεύει και το αρδεύει, θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έχει πρόσβαση τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο.

27008_1371387320162_5185973_n

Η θέα από τη θέση “Καραούλι, 200μ έξω από το χωριό προσφέρει επαφή με παρθένα κυριολεκτικά φύση. Από το χωριό έχετε θέα στο Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό κάμπο, τις Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα την Χερσόνησο του Άθω.

Πριν 400 χρόνια το Μεγαλόβρυσο ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Αγιάς, είχε 500 οικογένειες και εκεί γινόταν η εβδομαδιαία αγορά. Οι Αγιώτες για πολλά χρόνια, όταν η Αγιά ήταν ακόμη μικρό χωριό, πλήρωναν φόρο στους Νιβολιανίτες και το φόρο αυτό τον λέγανε “κανίσκια”, ονομασία φράγκικη. Το Μεγαλόβρυσο χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός οικισμός. Ακόμη και τα σπίτια του χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία ως προς το χρώμα τους.

3090_1133837181557_757906_nΣτο χωριό υπάρχουν αξιόλογοι ναοί. Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και οι άλλοι ναοί, αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτικότητα των κατοίκων. Η πιο παλιά εκκλησία είναι της Παναγίας. Χτίστηκε το 1639 πάνω στη θέση ενός άλλου ναού της Παλαιολόγειας εποχής του 13ου αι., που είχε χτιστεί πάνω σε ένα προϋπάρχοντα ναό του 11ου αι. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες, νάρθηκα και στοά, κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1639 και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνει η τοιχοδομία του. Δείγματα βυζαντινής τέχνης αποτελούν και οι ναοί των Αγ. Αθανασίου (ενοριακός), Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου και τα ξωκκλήσια των Αγ. Χαράλαμπους, Προφ. Ηλία, Αγ. Χρυσοστόμου και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

DSC00036